Helluntai

Tässäpä teille ensin faktaa helluntaista suoraan Wikipediasta :)


Helluntai on Pyhän Hengen vuodattamiselle omistettu kristillinen juhlapäivä. Helluntaita vietetään seitsemän viikon kuluttua pääsiäisestä ja kymmenen päivää helatorstain jälkeen. Pääsiäisen ajankohdasta riippuen se on joko toukokuussa tai kesäkuun alussa. Vuonna 2011 helluntai on 12. kesäkuuta. Suomen kieleen sana helluntai on tullut ruotsin kielen sanoista helig dag, pyhä päivä.
Alkuperältään ja ajankohdaltaan helluntai liittyy myös juutalaisten shavuot-juhlaan eli viikkojuhlaan, jota vietetään seitsemän viikkoa juutalaisten pääsiäisen eli pesahin jälkeen toisaalta sadonkorjuu­juhlana, toisaalta Siinailla tapahtuneen lain antamisen muisto­juhlana. Uudessa testamentissa tästä juhlasta käytetään nimitystä helluntai.

Ja jos ei heilaa helluntaina....  tässä faktaa mistä tämä peräisin ;)

Vispilänkauppa on alun perin tarkoittanut yleensä nuorten suorittamaa vispilänvarpujen keräämistä viitametsästä helluntaina Smålandin Rävlingessä. Varvut kuorittiin ja niistä tehtiin vispilöitä. Yhdessä olo metsässä ja se, että toinen kuori varvut ja toinen sitoi niistä vispilän, saattoi johtaa seurusteluun. Niinpä vispilänkauppa Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan alkoi tarkoittaa nimenomaan seurustelun aloittamista.


Meillä helluntai alkoi jälleen aurinkoisen helteisenä, aamukahveet hörpättyämme mentiin ulkopuuhiin, heila mopon kimppuun ja emäntä kukkapuskien kimppuun :) ja aijai sentään kun emännän silmäterä-ruusupensaaseen olivat hyökänneet kirvat, vaan ei hätää tolua kehiin niin katotaan joko lähteevät :) 

eilen huomattiin että meitin juhannusruusukin kukkii, vaan kun menin kuvaamaan niin johan tuo alkaa olemaan kukkavaihe jo ohikin :( niin se vaan kesä mennee nopiaan eteenpäin ettei meinaa perässä pysyä :)


pienimmäinen ruusupuska vasta aloittelee kukintaa, liekö kuivuus vai mikä haittaa kun vähän on rusehtavat ruusunlehdet :( 

Kommentit